همانطور که میدانید، کشاورزی یکی از سودآورترین فعالیتهای اقتصادی است. این حوزه میتواند رشد اقتصادی عظیمی، چه برای کشاورز چه برای یک کشور به همراه داشته باشد. علت پرسود بودن کشاورزی، این است که همواره تقاضای زیادی دارد. از این رو، ممکن است شما هم به فکر راه اندازی گلخانه و کسب درآمد هستید. طی ادامه این مقاله از آندرسم البرز، با ما همراه باشید تا اطلاعات پایه و لازم را درباره احداث گلخانه در اختیارتان بگذاریم.
تجهیزات مورد نیاز برای احداث گلخانه
قبل از هرچیز، باید بدانید که تجهیزات اصلی که باید برای گلخانه فراهم کنید چه هستند. با دانستن این امر، میتوانید یک برآورد هزینهای حدودی از تجهیزاتتان داشته باشید. در بخش محصولات سایت آندرسم البرز هم میتوانید به بررسی قیمتهای به روز بپردازید.
-
سیستم گرمایشی گلخانه:
استفاده از سیستم گرمایشی در احداث گلخانه کاملا ضروری است. اهمیت سیستم گرمایشی در گلخانه به علت ثابت نگه داشتن دمای گلخانه، جلوگیری از یخزدگی گیاهان و افزایش سرعت رشد و نمو گیاهان هستند. البته در این لیست، میتوان به جلوگیری از بیمار شدن گیاهان و همچنین پرورش دادن گیاهان خارج فصل اشاره کرد.
- رادیاتور: با استفاده از رادیاتور میتوان حرارت را در گلخانه پخش کرد.
- هیتر: هیترها در احداث گلخانه از این جهت کاربرد دارند که میتوانند مستقیما هوا را گرم کنند.
- کابلهای گرمایشی: از این کابلها برای گرم کردن بستر کشت و خاک استفاده میشود.
- دیگ بخار: برای ایجاد بخار آب گرم در فضای گلخانه از دیگ بخار استفاده میشود.
-
سیستم سرمایشی گلخانه:
همانطور که استفاده از سیستم گرمایشی در راه اندازی گلخانه ضروری است، سیستم سرمایشی نیز نقش پررنگی ایفا میکند. جلوگیری از تعرق گیاهان، افزایش فتوسنتز و بهبود کیفیت محصولات از جمله کاربردهای سیستم سرمایشی گلخانهای هستند.
- پد و فن: هر دوی این تجهیزات، برای کاهش دمای گلخانه به روش تبخیری طراحی شدهاند. فنها انواع مختلفی دارند و باید با توجه به قدرتشان نوع مورد نیاز گلخانه خود را تهیه کنید.
- کولر: از کولرها برای خنک کردن هوای گلخانه به روش مکانیکی بهره گرفته میشود.
- مه پاش: این سیستم علاوه بر اینکه برای کاهش دما کاربرد دارد، رطوبت فضا را هم افزایش میدهد.
- سایه انداز: یک روش طبیعی و ساده است که برای کاهش دادن شدت تابش خورشید استفاده میشود.
-
سیستم تهویه گلخانه:
نیاز به ذکر اهمیت فراوان نصب سیستم تهویه در پروسه احداث گلخانه نیست! قطعا میدانید که افزایش رطوبت، باعث بیماری و ایجاد قارچ در گیاهان گلخانه شما خواهد شد. البته، این تنها کاربرد سیستم تهویه نیست! سیستم تهویه گلخانهای میتواند دی اکسید کربن اضافه را از محیط خارج کند، تجمع آلایندهها را کنترل کند و اکسیژن مورد نیاز گیاهان را تامین کند. حتی به کاهش دمای گلخانه هم کمک میکند.
- فن: جهت تخلیه شدن هوای گرم و همچنین وارد شدن هوای تازه کاربرد دارد.
- دریچه: تنظیم طبیعی میزان ورودی و خروجی هوا با استفاده از دریچهها انجام میشود.
-
سیستم کنترل محیطی:
- ترموستات: اگر قصد احداث گلخانه دارید، با استفاده از ترموستات به راحتی میتوانید دمای محیط را کنترل کنید.
- هیگرومتر: از هیگرومتر برای اندازه گیری رطوبت استفاده میشود.
- سنسورهای CO2: با استفاده از این سنسورها میزان دی اکسید کربن اندازه گیری میشود.
- کنترل مرکزی: این سیستم به شما اجازه میدهد به تمامی سیستمهای گلخانه دسترسی داشته باشید و آنها را کنترل کنید.
انواع گلخانه و راه اندازی گلخانه با توجه به شرایط:
گلخانه انواع بسیار مختلفی دارد که در ادامه تعدادی از آنها را معرفی خواهیم کرد. با این حال، برای انتخاب درست نوع مورد نظر برای احداث گلخانه، حتما باید با یک متخصص در این حوزه مشورت کنید. گلخانهها را میتوان بر اساس جنس پوشش، شکل سازه و کاربرد دسته بندی کرد که در ادامه دسته بندی کاربرد را برای شما آورده ایم:
- گلخانههای تولید محصول: همانطور که از نامش پیداست، راه اندازی گلخانه به این سبک، برای کشاورزی و کشت محصولات مختلف انجام میشود.
- گلخانههای تحقیقاتی: این دسته از گلخانهها برای انجام تحقیقات کشاورزی و باغبانی کاربرد دارند.
- گلخانههای چندوجهی: کاربرد این نوع گلخانهها برای آموزش اصول کشاورزی و باغبانی است.
انتخاب محل درست برای احداث گلخانه:
استانداردهای زیادی برای تاسیس گلخانه وجود دارند که باید حتما آنها را رعایت کنید تا بتوانید مجوزهای لازم را دریافت کنید. به طور خلاصه، شکل ساختمانها باید به نوع خاصی باشد. میزان متراژ خاصی برای ساخت گلخانه تعریف نشده است. برای اطلاعات دقیقتر به مقاله صفرتاصد گلخانهسازی از آندرسم البرز سر بزنید.
انواع روشهای کشت محصولات:
برای راه اندازی گلخانه میتوان از دو روش کشت خاکی یا هیدروپونیک استفاده کرد. روش کشت خاکی قدیمیترین و رایجترین شیوه کشت است. در این روش تمرکز اصلی کشاورز بر روی آبیاری و دور نگه داشتن محصولات از بیماریهای خاکی و آفتهای مختلف میباشد. در این روش، محصولات در خاک طبیعی رشد کرده و نیاز به مدیریت و فناوری خاصی ندارد.
اما، در روش هیدروپونیک که مدرنترین روش کشت است، نیازی به خاک نبوده و ریشه گیاه در نمونههای جایگزین نظیر ماسه، پشم سنگ، لیکا، پرلایت و غیره قرار میگیرد. سپس با کمک مواد غذایی و مواد معدنی مناسب، ریشه گیاه را تغذیه کرده که این امر نیاز به آبیاری را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد. این روش از کشت نیاز به ابزارهای پیشرفته و مدیریت زیاد دارد. درضمن، این روش به صرفهجویی آب کمک زیادی میکند. البته، هزینه این روش کمی بالا بوده و نیاز به سرمایه زیاد دارد.
سخن پایانی:
احداث گلخانه میتواند با مزایای بسیاری همراه باشد و سود زیادی برای شما به ارمغان آورد. با این حال، باید توجه داشته باشید که پروسه آغاز گلخانهسازی، بسیار پیچیده و تا حدی سخت است. حتما برای شروع از متخصصها مشورت بگیرید، روی نوع و محصول کشتی مورد نظرتان بیشتر تحقیق کنید تا از شکست و ضرر پیشگیری کنید.