کشاورزی همیشه و هر زمانی بازار فروش دارد و به علت تقاضای بالای جامعه، با سود بسیار زیادی همراه است. گلخانهها نیز از همین جهت محبوبیت زیادی کسب کردهاند. طی ادامه این مقاله از آندرسم البرز، با ما همراه باشید تا با انواع محصولات گلخانهای و انواع کشت گلخانهها و مزایا و معایبشان آشنا شوید.
محصولات قابل کشت در گلخانه:
اگر بخواهیم خلاصه و مختصر توضیح بدهیم، باید بگوییم که تقریبا هر گیاهی که به نور خورشید وابسته است، در گلخانه میتوان پرورش داد. به طور کلی، محبوبیت گلخانه و محصولات گلخانهای به همین علت است که محدودیت بسیار کمی دارد.
- سبزیجات: تقریبا تمامی سبزیها را میتوان در گلخانه کشت کرد. جالب است بدانید سبزیجات، در دسته محصولات گلخانهای هستند که از کشت مزرعهای معمولا با کیفیتتر و لذیذتر هستند. گوجه فرنگی، خیار، فلفل، بادمجان، کلم، کاهو، اسفناج، جعفری و شوید از جمله محبوبترین سبزیجات گلخانهای هستند.
- گلها و گیاهان زینتی: انواع گلهای شاخهای مثل رز، لیلیوم، میخک، داوودی و غیره در گلخانهها قابل کشت هستند. از جمله سایر محصولات گلخانهای، به گیاهان زینتی و آپارتمانی، نظیر سانسوریا، کاکتوس و ساکولنت میتوانیم اشاره کنیم.
- گیاهان دارویی: بابونه، آویشن، رزماری، اسطوخودوس و نعنا، از جمله گیاهان دارویی هستند که در گلخانهها با کیفیت بالا کشت میشوند.
- میوهها: انواع بسیار متنوع از میوهها را میتوان در دسته محصولات گلخانهای جای داد. کشت میوه در گلخانه باعث میشود میوههای خوش طعمتر و با کیفیتتری داشته باشیم.
مزایای کشت محصولات گلخانهای:
- بهبود کیفیت محصول: به علت استفاده از تجهیزات پیشرفته و کشت تحت نظر استانداردهای تایید شده، معمولا محصولات گلخانهای از کیفیت بسیار بالایی بهرهمند هستند.
- کاهش مصرف آب: یکی از بزرگترین مزیتهای کشت گلخانهای، کاهش مصرف آب است. امروزه با استفاده از سیستمهای آبیاری قطرهای، مصرف آب برای کشت محصولات، به حداقل رسیده است.
- افزایش تولید: واضح است که اصلیترین علت محبوبیت محصولات گلخانهای، در دسترس بودن همیشگی آنهاست. این محصولات را میتوان در هر فصلی و به میزان دلخواه تولید کرد.
- کاهش استفاده از سموم شیمیایی: در گلخانهها از روشهای بیولوژیکی برای کنترل آفات استفاده میشود. از این رو، نیاز به مصرف سموم کمتری وجود دارد.
- ایجاد شغل: قطعا شما با راه اندازی گلخانه، میتوانید کارآفرینی کنید و به افراد بسیاری در پیدا کردن شغل کمک کنید.
سودآورترین محصولات گلخانهای:
پرسودترین محصول گلخانهای چیست؟ این مسئله به شرایط و معیارهای بسیاری بستگی دارد. از این رو، نمیتوان پاسخ قطعیای به این سوال داد. اما به طور کلی طبق آمار، در ایران خیار، توت فرنگی و قارچ در دسته سودآورترین محصولات گلخانهای قرار دارند. برای اطلاعات بیشتر راجب این سوال، به مقاله سودآورترین محصولات از آندرسم البرز سر بزنید.
محصولات گلخانهای صادراتی:
خبر خوب این است که اگر از احداث گلخانه، قصد کشت و صادرات محصول را دارید، با سود خوبی روبرو خواهید شد. چرا که بسیاری از محصولات کشت شده در گلخانه ایرانی کیفیت بسیار خوبی دارند. از این رو، پتانسیل صادرات آنها نیز بسیار بالاست. در ادامه با محبوبترین محصولات گلخانهای صادراتی ایران آشنا میشوید.
- گوجه فرنگی: گوجه فرنگیهای ایران طعم و کیفیت بسیار خوبی دارند. به همین دلیل در بسیاری از کشورها محبوبیت خاصی به دست آوردهاند و در لیست محصولات گلخانهای صادراتی ایران، مقام بالایی را کسب کردهاند.
- توت فرنگی: توت فرنگیهای گلخانهای ایران به دلیل شیرین بود و لذیذ بودن، در بسیاری از کشورها شناخته شده هستند. همچنین عطر خاص آنها محبوبیت زیادی دارد.
- خیار: با اینکه حفظ طراوت خیار و بسته بندی آن کمی سخت است، اما به دلیل تازگی و آبدار بودن، مورد توجه بازارهای جهانی است.
- فلفل دلمهای: فلفل قطعا از طعم دهندههای عالی برای غذاست و به خودی خود، پرطرفدار است. فلفلهای گلخانهای ایران هم از تنوع عالی و طعم عطر خاص برخوردار هستند که محبوبیت آنها را بیشتر میکند.
انواع کشت گلخانهای:
- کشت در خاک: این روش که با نام خاک کشت هم شناخته میشود، روش سنتی برای کشت محصولات گلخانهای است.
مزایا: ساده است. کم هزینه است. استفاده از قلمه و انواع بذر ممکن است.
معایب: ریسک ابتلا به بیماریهای خاکزاد وجود دارد. خاک باید ضدعفونی شود. مواد مغذی را نمیتوان به طور دقیق کنترل کرد. - هیدروپونیک: این روش با نام آب کشت هم شناخته میشود. محصولات گلخانهای در این روش تمامی مواد مغذی مورد نیاز را دراختیار دارند.
مزایا: امکان کنترل دقیق مواد مغذی را دارد. مصرف آب بسیار کمتر است. سرعت رشد و کیفیت محصولات بالاتر است.
معایب: تجهیزات خاص نیاز دارد. تغییرات PH و EC محلول غذایی بسیار حساس است. - آئروپونیک: نامهای دیگر این روش، هواکشت یا کشت در هوا هستند. محصولات در این روش، با محلولهای غذایی مدام اسپری میشوند.
مزایا: از فضا حداکثر استفاده صورت میگیرد. ریشه گیاه سریعا رشد میکند. مصرف آب بسیار کمتر میشود.
معایب: تجهیزات بسیار پیشرفته نیاز دارد. شرایط محیطی باید دقیق کنترل شوند. - کشت در بسترهای بیاثر: در این روش از بسترهای غیرفعال، نظیر پرلیت، کوکوپیت و پشم سنگ استفاده میشود.
مزایا: رطوبت و دما به خوبی کنترل میشوند. احتمال ابتلا به بیماری بسیار کمتر میشود.
معایب: نیاز به آبیاری منظم دارد. مواد غذایی باید طبق برنامه اصولی تامین شوند.
کلام آخر:
محصولات گلخانهای از تنوع بسیار بالایی بهرهمند هستند. اما این به آن معنا نیست که بتوان هر محصولی را کشت کرد. اگر شما قصد شروع کسب و کار گلخانهای را دارید، قبل از هرچیز، به خوبی درباره این حوزه و محصولات و تجهیزات مورد نیاز تحقیق کنید. حتی بهتر است با یک متخصص هم مشورت کنید. اگر با فکر و برنامه ریزی پیشروی کنید، قطعا به سود خوبی دست خواهید یافت.