کاشت زعفران

تجهیزات گلخانه - کاشت زعفران- آندرسم البرز

زعفران یک گیاه آشنا برای ما ایرانیان است و تقریبا کسی در ایران پیدا نمی­شود که نام این گیاه ارزشمند را نشنیده باشد. علت این مسئله این است که ما در بسیاری از وعده­های غذایی خود از این گیاه خوش بو استفاده می­کنیم و بدن ما از خواص این آن بهره‌مند می­شود. اما آیا تا به حال به روش کاشت زعف فکر کرده­اید؟

اگر علاقمند به آشنایی بیشتر با روش کاشت این گیاه خوشبو و گرانقیمت هستید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید، زیرا قصد داریم که شما را از رمز و راز کاشت زعفران باخبر کنیم. روش­های کاشت مختلفی برای این گیاه وجود دارد که می­توانید با استفاده از آن­ها این گیاه را تولید کنید و آن را عرضه کنید.

آشنایی با زعفران

پیش از این که در مورد روش کاشت زعفران صحبت کنیم، بهتر است که کمی در مورد این گیاه آشنایی پیدا کنیم. زعفران، گران ترین ادویه در جهان است و معمولا به رنگ طلایی زیبایی دیده می­شود. این گیاه بسیار خوش بو است و عطر خاصی را به غذاها می‌بخشد. زعفران را معمولا در بازار به شکل نخ­های کوچکی عرضه می­کنند و رگه­هایی از رنگ سرخ در آن دیده می­شود. زعفران تقریبا در تمامی فصول سال در دسترس است و می­توانید به راحتی از آن برای پخت انواع غذا استفاده کنید.

این گیاه قرن­ها است که در ایران، هندوستان، پاکستان، کشورهای عربی و اروپایی کاشت می­شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد. زعفران ادویه‌ای است که از گلهای گیاه پاییزه و شکوفه Crocus sativus ساخته شده است. خاستگاه این گیاه بومی آسیای صغیر است، جایی که هزاران سال در آن کشت می‌شود تا در داروها، عطرها، رنگ‌ها و همچنین به عنوان چاشنی برای غذاها و نوشیدنی‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

روش کاشت زعفران

این گیاه به شکل‌های مختلفی کاشت می‌شود. هر یکی از این روش­های کاشت، نیازمند رعایت نکات خاصی است. اجازه بدهید برخی از مهم­ترین روش­های کاشت را در ادامه بررسی کنیم.

کاشت زعفران طبیعی

برای کاشت این گیاه باید گیاه­ای با نام پیاز زعفران را تهیه کنید. برای رشد و نمو مناسب گیاه زعفران و تولید محصول مرغوب و مطلوب زمین های حاصلخیز و زهکشی شده بدون درخت با خاک لومی، لیمونی، رسی و شنی و آهک‌دار که PH آن بین ۸ تا ۷ مناسب است. جهت آگیاه سازی زمین برای کاشت زعفران ابتدا در پاییز یا زمستان زمین را شخم عمیق می‌زنند.

جهت کاشت پیاز زعفران ابتدا چاله‌ های یک ردیف را با بیل در می‌آورند و در داخل هر چاله از ۱۵ تا ۳ پیاز قرار می‌دهند. عمق کاشت پیاز بسته به میزان خاک آن متغیر است. عمق کاشت بین ۲۰ تا ۱۵ سانتی متر است. بهتر است این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در موقع کاشت سر پیازها باید رو به بالا قرار بگیرد. این کار به رشد هر چه بیشتر آن کمک می­کند. می­توانید زعفران­ها را به صورت خطی و ردیفی کاشت کنید.

بعد از اتمام کاشت پیاز زعفران، باید 10 تا 15 روز بعد از کاشت کار آبیاری را انجام بدهید. پس از آبیاری اولیه به فاصله ۲۰ الی ۱۵ روز بعد اولین گل های زعفران ظاهر می‌شوند

پس از این مرحله از کاشت زعفران باید سله کشی را انجام بدهید. کار سله کشی را می­توانید با کج بیل و بیل شیاردار و گاو آهن انجام بدهید. بدیهی است که باید زمین را از آفات محافظت کنید. این آفات ممکن است که از طریق زمین یا آسمان باشند. استفاده از برخی محلول­های تقویت‌کننده خاک نیز می­تواند مفید باشد.

وجین را نیز نیابد فراموش کنید. معمولا بعد از اولین وجین، آبیاری دوم انجام می­شود. وظیفه وجین از بین رفتن علف­هایی است که رشد زعفران را با شکل مواجه می­کنند. پس از رعایت تمامی این نکات کلیدی، نوبت به برداشت محصول زعفران شما می­رسد.

کاشت گلخانه­ای

کاشت این گیاه در داخل گلخانه نیز یکی از روش­های رایج کاشت است. از آن جایی که محیط در کشاورزی تاثیر فراوانی دارد، پیش از هر چیزی باید بدانید که محیط گلخانه با محیط خارج از آن تفاوت دارد و به همین دلیل کاشت زعفران در داخل گلخانه نیازمند رعایت نکات خاصی است. اولین اقدام برای شروع به کار آگیاه سازی گلخانه است. فضای گلخانه باید به گونه ای باشد که از نفوذ زیاد نور به داخل گلخانه جلوگیری کند چرا که این گیاه باید در تاریکی رشد کند. با این حال نور باید به داخل گلخانه نفوذ کند.

برای این کار باید قفسه­هایی از جنس چوب تهیه کنید. همچنین دما و جنس خاک را نیز باید در نظر داشته باشید. پیاز زعفران اصلی ترین و مهم ترین مرحله که همه چیز به آن بستگی دارد و استارت کار کاشت زعفران معمولا در خرداد ماه زده می‌شود. پیاز زعفران در خردادماه به خواب حقیقی می‌رود. مدتی بعد این پیاز جوانه می­زند. سپس باید دما را کنترل کرد. استفاده از کود گاوی نیز می­تواند مفید باشد. آبیاری منظم نیز باید انجام شود تا این گیاه بتواند به خوبی رشد کند. پس از آن می­توانید زعفران موردنظر را برداشت کنید. برداشت زعفران بستگی به زمان آبیاری آن دارد ولی عمدتاً در آبان ماه زعفران شروع به گلدهی می‌کند که در طول ۲۰ الی ۳۰ روز فصل گلدهی باید هر روز گلبرگ های زعفران را بچینید.

سخن پایانی

ما در این مطلب نگاهی به گرانقیمت­ترین ادویه جهان انداختیم. همچنین روش­ کاشت زعفران را نیز مورد بررسی قرار دادیم. هر کدام از این روش­ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. از آن جایی ک گیاه این گیاه حساس است، بهتر است که در حین انجام مراحل کاشت دقت لازم را به عمل بیاورید. در صورتی که علاقمند به کاشت این گیاه هستید، روش مورد نظر خود را انتخاب کنید تا بتوانید به خوبی این گیاه گرانقیمت را تولید کنید.

فهرست مطالب