کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای تولیدی هر کشور بوده و جامعه نیاز مبرمی به محصولات و مواد غذایی دارد. صنعت کشاورزی در برخی از کشورها نظیر هلند توانسته رشد اقتصادی را به طور چشمگیری افزایش داده و کشورهایی که در صادرات سایر صنایع نظیر معادن، تکنولوژی و غیره ناموفق بودهاند، از این صنعت به عنوان اصلیترین منبع درآمد خود سود ببرند. برخی از این کشورها با راه اندازی گلخانه و مزارع کشاورزی متعدد سود کلانی به جیب زده و در کنار آن کمک به تامین نیازهای مردم در سراسر جهان کردهاند. اگر قصد درآمدزایی کلان دارید، میتوانید با کسب کمی تجربه با راهاندازی مزارع و گلخانههای مدرن اقدام به این کار کنید. در این مطلب نکاتی که برای ورود به این حرفه نیاز دارید را در اختیار شما میگذاریم.
سرمایه لازم برای راه اندازی گلخانه
اولین فاکتوری که برای راهاندازی یک شغل باید به آن توجه کرد، سرمایه لازم است. با داشتن سرمایه میتوان بهترین زمینهای کشاورزی را خریداری کرد و با استخدام نیروهای مجرب اقدام به کاشت بذر و محصولات کرد. برای خرید یک زمین کشاورزی با مساحت متوسط نیاز به سرمایهای 70 میلیونی میباشد. پس از آن نوبت به نوع گلخانهای میرسد که قصد ساخت آن را دارید. به طور کلی، گلخانهها به دو دسته سنتی و مدرن تقسیم میشوند که هر کدام دارای هزینههای خاص خود هستند.
برای راه اندازی گلخانه نیاز به یک کارشناس خاک، چند کارگر برای کشت و برداشت محصولات، یک کارشناس کیفی و یک نگهبان دائمی است. البته، اگر قصد آغاز یک فعالیت حرفهای را دارید تعداد نیروهای کار باید افزایش یابند که هر کدام نیاز به هزینه جداگانه دارد. همچنین، نباید از سایر هزینهها نظیر کود، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، لولههای آبیاری، بذر، عایقبندی، سیستمهای تنظیم دمای محیط و غیره غافل شد. به دلیل اینکه هزینهها مدام در حال تغییر هستند، نمیتوان یک مبلغ ثابت را تعیین کرد. از این رو، بهتر است به طور آنلاین از قیمت ابزارها و محصولات مورد نیاز مطلع باشید. اگر بخواهیم یه رقم سرانگشتی به شما بدهیم، با تمامی لوازم فوق چیزی حدود 500 میلیون سرمایه برای تاسیس یک گلخانه نیاز است.

دستهبندی گلخانهها از نظر کشت محصولات
گلخانهها به طور کلی به سه دسته تولید گیاهان زینتی، تولید سبزیجات و صیفیجات و گلخانههای تولید انواع قارچ تقسیم میشوند. هر کدام از این موارد نیاز به ابزارهای مخصوص به خود داشته و باید با روشهای خاص کشت شوند. توجه داشته باشید که برای راهاندازی هر کدام از این گلخانهها باید از نهادهای ذیربط مجوزهای لازم را دریافت کرده و کارشناسان متخصص را استخدام کنید. توصیه میشود، قبل از شروع فعالیت خود با کارشناسان باتجربه مشورت کنید تا از تمامی شرایط آگاه شوید. متاسفانه، بسیاری از افراد به تصور اینکه سرمایه زیاد تنها مولفه برای راهاندازی یک کسب و کار است، اقدام به ورود به حوزههای مختلف کرده و دچار ورشکستگی شدهاند.
انواع سالنهای گلخانهای
برای راه اندازی گلخانه میتوان از دو نوع روش ساخت استفاده کرد. یکی از روشهای مقرونبهصرفه، ساخت سالنهایی با بدنه چوبی بوده که زیاد توصیه نمیشود. معمولا، در سالنهای چوبی، سیستمهای گرمایشی و تهویه به خوبی عمل نکرده و همین امر موجب پایین آمدن کیفیت محصولات میشود. از این رو، این روش ساخت هرگز توصیه نشده و بهتر است از روش مدرن یعنی فلزی استفاده کرد.
یکی دیگر از روشهای ساخت گلخانه، استفاده از بدنههای فلزی و مدرن بوده که همگی توسط پوششهای پلاستیکی ضد اشعه ماورای بنفش عایقبندی شدهاند. همچین، بدنههای فلزی برخلاف نمونههای چوبی از سیستم گرمایشی و تهویه مطبوع برخوردار بوده و برای رشد انواع گیاه و محصول بسیار مناسب میباشند. البته برای سیستم تهویه باید به دنبال گزینههای مناسب تهویه گلخانه و تجهیزات با کیفیت باشید و برای این کار از مشاورین متخصص و تأمینکنندگان تجهیزات گلخانه مثل شرکت آندرسم البرز کمک بگیرید.

انواع روشهای کشت محصولات
برای راه اندازی گلخانه میتوان از دو روش کشت خاکی یا هیدروپونیک استفاده کرد. روش کشت خاکی قدیمیترین و رایجترن شیوه کشت بوده و بسیاری از کشاورزان از آن استفاده میکنند. در این روش تمرکز اصلی کشاورز بر روی آبیاری و دور نگه داشتن محصولات از بیماریهای خاکی و آفتهای مختلف میباشد. همانطور که از نام این روش پیداست، محصولات در خاک طبیعی رشد کرده و نیاز به مدیریت و فناوری خاصی ندارد.
اما، در روش هیدروپونیک که مدرنترین روش کشت است، نیازی به خاک نبوده و ریشه گیاه در نمونههای جایگزین نظیر ماسه، پشم سنگ، لیکا، پرلایت و غیره قرار میگیرد. سپس با کمک مواد غذایی و مواد معدنی مناسب، ریشه گیاه را تغذیه کرده که این امر نیاز به آبیاری را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد. این روش از کشت بسیار مدرن بوده و نیاز به ابزارهای پیشرفته و مدیریت زیاد دارد. استفاده از این روش به صرفهجویی آب کمک کرده و بحران آب را به طور قابل ملاحظهای حل میکند. البته، هزینه این روش کمی بالا بوده و نیاز به سرمایه زیاد دارد.
نکاتی مهم در رابطه با راه اندازی گلخانه
برای ورود به این حوزه شغلی ابتدا باید مکانی مناسب برای ساخت گلخانه انتخاب کنید. مکانی که نزدیک به شهر و دارای راههای ارتباطی مناسب و سریع باشد. انتخاب شیوه کشت و روش ساخت گلخانه بسیار مهم بوده و باید تمام مخارج آن را در نظر داشت. اگر به دنبال درآمد زیاد هستید، بهتر است از روشهای مدرن استفاده کرده که این امر نیاز به سرمایه نسبتا بالایی دارد. توجه به کیفیت آب و مواد معدنی بسیار مهم بوده و بهتر است مکانهایی را برای ساخت گلخانه انتخاب کنید که دارای آبرسانی با کیفت باشند.
سخن پایانی
در این مطلب به شرایط لازم جهت راه اندازی گلخانه اشاره کرده و انواع روشهای ساخت و کشت را به شما معرفی کردیم. امروزه برای صرفهجویی در مصرف آب و حتی هزینههای آبیاری از روشهای مدرن نظیر هیدروپونیک استفاده میشود. بهتر است قبل از اینکه اقدام به ساخت یک گلخانه کنید، تمام شرایط را در نظر گرفته و در صورت نیاز با کارشناسان باتجربه مشورت کنید. ورود به هر حوزه شغلی نیاز به کسب اطلاعات دقیق داشته تا در آن حرفه موفق شد. توصیه میشود برای آگاهی از هزینههای لازم جهت ساخت گلخانه به طور مستمر قیمتها را چک کنید چراکه همواره در حال تغییر میباشند.