مرغداری | انواع مرغداری | تجهیزات مورد نیاز

تجهیزات مرغداری- لوازم مرغداری- آندرسم البرز

در این مطلب از وبلاگ آندرسم البرز قصد داریم درباره مرغداری و نحوه راه‌اندازی آن اطلاعاتی مفید در اختیار شما قرار دهیم. پرورش دام یکی از شغل‌هایی است که دارای سودآوری بالا بوده و مطابق با نیازهای جامعه می‌باشد. یکی از نکاتی که قبل از ورود به یک حوزه کاری باید به آن توجه کرد، بحث نیاز جامعه بوده که تولید فرآورده‌های گوشتی یکی از آن‌هاست. برای اینکه بتوان یک مرکز پرورش دام راه‌اندازی کرد، باید به فاکتورهایی نظیر هزینه احداث، نیروی کار مورد نیاز، کسب مجوزهای لازم، تجهیزات مورد نیاز و غیره توجه کرد که در ادامه تمام آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

آشنایی با انواع مرغداری

به طور کلی مراکز پرورش مرغ به دو دسته تولید گوشت و تولید تخم تقسیم می‌شود. این روش‌ها همانطور که از نامشان پیداست در یک حوزه تخصصی فعالیت داشته و هر کدام نیازمند ابزار و نیروهای کار مختص به خود می‌باشند. پرورش مرغ برای تولید تخم در بیشتر استان‌های کشور انجام شده و از مرغ‌های دورگه که هر کدام حدود 300 عدد در سال تخم‌گذاری می‌کنند، استفاده می‌شود. این مرغ‌ها در طول سال به اصطلاح کرک نشده و در برابر بیماری‌های دامی بسیار مقاوم هستند.

یکی دیگر از انواع مرغداری ، پرورش مرغ برای تولید گوشت است. در این روش از مرغ‌هایی استفاده می‌شود که در طول یکسال تخم‌گذاری کرده و اکنون آماده ذبح هستند. البته، برخی از مراکز پرورش دام تنها در یک حوزه فعالیت کرده و تنها اقدام به پرورش مرغ گوشتی می‌کنند. اما، برای اینکه درآمدزایی بیشتری داشته باشید، بهتر است هر دوی این کار را به طور همزمان انجام داده و با یک تیر دو نشان بزنید. لازم به ذکر است، مرغ‌ها برای اینکه خیلی زود رشد کنند نیاز به هورمون داشته که این امر می‌تواند در تخم‌گذاری مرغ‌ها تاثیر منفی داشته باشد. از این رو، اگر قصد دارید از یک مرغ هم به عنوان تخم‌گذار و هم به عنوان فراورده‌های گوشتی استفاده کنید، هورمون زیادی به آن‌ها تزریق نکنید.

تجهیزات  مرغداری

مکان مناسب برای احداث مرغداری

معمولا، هر واحد پرورش دام نسبت به نوع فعالیت و حجم تولیدات خود، نیاز به مکان‌هایی خاص به همراه تجهیزات لازم دارد. اولین شرط لازم برای دریافت مجوز از سوی نهادهای ذیربط مساحت زمین است که نباید کمتر از 1 هکتار باشد. همچنین، سوله مورد نظر باید خارج از شهر باشد تا برای ساکنان محل مشکل ایجاد نکند. جهاد کشاورزی برای دادن مجوز ضوابطی را در نظر گرفته‌اند که افراد باید از آن تبعیت کنند. این ضوابط شامل رعایت حداقل فاصله 2 الی 3 کیلومتری با مناطق مسکونی، فاصله 1 الی 2 کیلومتری با مراکز نگهداری دام می‌شوند.

پس از اینکه مکان مورد نظر را طبق ضوابط تعیین شده انتخاب کردید، اکنون نوبت ساخت ساختمان مرغداری است. ساختمان پرورش مرغ نیز باید مطابق با اصول تعیین شده احداث شود تا فضای لازم برای نصب تهویه‌های بزرگ را داشته باشد. همچنین، برای اخذ مجوزهای لازم باید تجهیزات تعیین شده از سوی سازمان استاندارد کشور نظیر سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، آبخوری، دانخوری، بستر و غیره را نیز تهیه کرد. نصب هر کدام از این موارد نیز باید طبق اصول خاصی انجام شود.

تجهیزات مورد نیاز برای احداث مرغداری

برای احداث یک مرکز پرورش مرغ باید طبق مصوبه‌های جهاد کشاورزی و سازمان استاندارد کشور تجهیزات لازم را تهیه و هر کدام را به درستی نصب کرد. در ادامه به معرفی این تجهیزات خواهیم پرداخت.

تجهیزات  مرغداری
تجهیزات مرغداری- لوازم مرغداری-شرکت آندرسم البرز

سیستم دانخوری

اولین ابزاری که برای تاسیس مرکز پرورش مرغ لازم است، سیستم دانخوری بوده که باید در کناره‌های سوله نصب شود. بهتر است برای اینکه دانه‌ها هدر نرفته و به زمین نریزند از سیستم‌های اتوماتیک استفاده کنید. همچنین، بهتر است از میزان مصرفی دانه‌ها مطلع شوید تا به اندازه در دانخوری‌ها بریزید. البته، برای ترکیب سایر مواد غذایی نظر هورمون‌های بهداشتی و تایید شده، می‌توانید از دستگاه‌های آسیاب ترکیب‌کننده بهره ببرید. گفتنی است فاصله دانخوری‌ها از هم را طبق استنداردهای تعیین اتخاذ کنید.

سیستم آبخوری

پس از نصب دانخوری در مرغداری ، اکنون باید سیستم‌های آبخوری را به ازای هر 1000 قطعه جوجه در فاصله‌های معین نصب کنید. معمولا، هر 1000 قطعه جوجه نیاز به 8 الی 10 عدد آبخوری دارد. بهتر است برای جوجه‌های با جثه بزرگ از آبخوری‌های آویز نیز استفاده کنید. نظافت آبخوری‌ها روزانه چندبار باید بررسی شده و در صورت کثیف بودن فورا تعویض شوند. این کار باعث می‌شود تا سلامت جوجه‌ها به خطر نیفتد.

سیستم‌های تهویه

پس از نصب تجهیزات اساسی اکنون باید سیستم‌های تهویه و دماسنج را در سوله نصب کرده و محیط را برای استشمام، مطبوع کرد. این کار برای سلامت کارکنان بسیار ضروری بوده و همچنین جوجه‌ها را دچار بیماری نمی‌کند. رطوبت محیط نیز باید بین 50 الی 70 درصد تنظیم شود تا محیط نه خشک و نه زیادی مرطوب باشد. اینگونه گرد و غبار در مرکز پرورش دام افزایش نمی‌یابد.

سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی

مرغداری ها در تمام فصول سال باید دارای یک دمای ایده‌آل و تقریبا ثابت باشند. در فصل تابستان به دلیل گرمای شدید هوا، باید با نصب سیستم‌های سرمایشی دمای محیط را خنک کرد تا جوجه‌ها دچار گرمازدگی و در نتیجه مرگ نشوند. همچنین سیستم‌های گرمایشی نیز باید در فصول سرد سال دمای محیط را گرم و معتدل کرده تا طیور از سرما تلف نشوند. معمولا، برای گردش هوا بهتر است این سیستم‌ها را در سقف سالن نصب کنید تا باد آن‌ها گرد و غبار را پخش نکند.

تجهیزات  مرغداری
تجهیزات مرغداری- لوازم مرغداری- شرکت آندرسم البرز

بستر مناسب

بسترها باید شامل پوشال، ماسه، سبوس برنج و کاه شوند تا جوجه‌ها به راحتی رفت و آمد کنند. بهتر است میزان رطوبت بستر بیش از 40 درصد نباشد تا جوجه‌ها دچار آسیب نشوند. ارتفاع بستر نیز باید در حالت ایده‌آل یعنی بین 5 الی 7 سانتی‌متر باشد تا مانع جوجه‌ها نشود. فضای بستر نیز باید هر هفته نظافت شده و فضله‌های جوجه‌ها پاکسازی شوند چراکه آن‌ها گاها فضله‌ها را نوک زده و همین امر باعث مریضی جوجه‌ها می‌شود.

سخن پایانی

در این مطلب انواع مرغداری و تجهیزات لازم برای ساخت یک مرکز پرورش مرغ را به شما معرفی کردیم. بهتر است قبل از اینکه اقدام به راه‌اندازی مرکز پرورش دام کنید با مشاوران باتجربه مشورت کرده و از تمامی شرایط آن مطلع شوید. رعایت بهداشت و استفاده از تجهیزات مناسب شما را در پرورش انبوه دام کمک کرده و سود زیادی به همراه خواهد داشت.

فهرست مطالب